Zorgoverleg tussen evenwaardige zorgpartners

Om een evenwichtig compromis te bereiken rond uw zorgwensen kan het raadzaam zijn om uw zorgdialoog met de arts voor te bereiden of u te laten bijstaan door een zorgbegeleider zodat het gesprek kan gevoerd worden als evenwaardige zorgpartners.

Een zorgvrager staat vaak erg zwak tegenover de zorgprofessional. Hij is ziek en kwetsbaar en heeft zelden veel kennis over zaken die medisch gezien mogelijk zijn of loopt verloren in de moeilijke medische terminologie. Vaak is er meer dan één behandeling mogelijk voor uw aandoening. Elk met eigen voor- en nadelen, andere complicaties, soms een betere outcome, anderen dan weer een langere revalidatie, of zijn gevaarlijker maar effectiever, sommige geven meer comfort, sommige zijn genezend (curatief), andere louter levensverlengend (palliatief), ...

Elke arts heeft zijn expertise. Hij kiest voor een behandeling omdat hij ze beter vindt, beter beheerst en soms omdat hij er gewoonweg meer aan verdient. Want zorg is naast 'mensen helpen' vandaag ook 'bedrijfsvoering'. Om niet ten prooi te vallen aan de maalstroom van onderzoeken en behandelingen die de zorgsector vaak veelvuldig voorstelt, is het verstandig om 'zin en wenselijkheid' ervan te onderzoeken en te bespreken. Een zorgbegeleider of second opinion van een andere arts geeft u meer opties en inzichten .

Website by

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x